חיפוש באינדקס עסקים

לרגל המצב

פורסם מאת: בתאריך: 14 נובמבר 2012

לרגל המצבהשבוע נערך יום הסוכרת השנתי של אגודת הסוכרת לישראל. אחד מהסיבוכים האפשריים בסוכרת היא התפתחות כיבים ופצעים בכף רגל סוכרתית. כיצד מטפלים? וכיצד מונעים הדרדרות? טיפים ומידע באדיבות מיטב המומחים והרופאים בישראל. 

הסוכרת היא מחלה חשוכת מרפא אשר מצריכה טיפול בזריקות אינסולין לכל החיים. אשתקד הכריז האו"ם על הסוכרת כמגיפה עולמית – זוהי הפעם הראשונה שהאו"ם הכריז על מחלה שאינה זיהומית כמגיפה עולמית. כיום, יש 235 מליון חולי סוכרת וההערכה היא שעוד 10 שנים יהיו 300 מיליון חולים. 

הסוכרת מאופיינת בהפרעה בחילוף החומרים של פחמימות, בה הגוף אינו מסוגל לנצל כראוי את הסוכר גלוקוז, מקור האנרגיה העיקרי  שלו, בגלל מחסור בהורמון אינסולין או בגלל תנגודת לאינסולין. סיבוך נפוץ אחד בחולי סוכרת הוא נושא הפגיעה בכף הרגל על ידי התפתחותם של פצעים קשיי ריפוי שהם תוצאה של פגיעה באספקת הדם ובעצבוב באזור הגפיים התחתונות?. ?פציעה שכזו עלולה להביא לזיהומים בכף הרגל ולהידרדרות מצבה עד לכדי קטיעה.

טיפול ברגליים הוא בעל חשיבות רבה כשמדובר בחולי סוכרת, בשל הסיכון להתפתחות כיבים, לפגיעה בעצבי הרגל, להתפתחות טרשת עורקים ולפגיעה באספקת הדם לרגליים. רגל סוכרתית אחראית לכמחצית מימי האשפוז של חולי סוכרת, וכ־4 עד 10 אחוזים מהחולים סובלים בכל זמן נתון מכיב סוכרתי. ?15-20 ?אחוזים מכלל חולי הסוכרת יפתחו או מפתחים סיבוך שתוצאתו היא הרגל הסוכרתית?. ?רק בישראל ישנם כיום כ-40 אלף חולי סכרת?, ?ובכל שנה? ?כ-?6 ?אנשים מכל ?אלף ?חולי סכרת מאבדים רגל בעקבות הסיבוך.?

אילנה כסיף, מנהלת תחום הפדיקור ברשת נייל סטודיו ומומחית מוסמכת לטיפול בכף רגל סוכרתית מטעם אגודת אי"ל (אגודה ישראלית לסוכרת) ובי"ח וולפסון מציינת כי סיבוכים בכף הרגל מהווים 25 אחוזים מסיבות האשפוז אצל חולי סוכרת. מתוך כך, חשוב  לדבריה לשמור על שלמות העור המהווה הגנה לגוף מפני חדירת בקטריות ומיקרואורגניזמים העשויים לגרום לזיהום. עוד הוסיפה כסיף ואמרה כי חשוב שחולי סוכרת יבקרו על בסיס קבוע של פעם בשנה במרפאות סוכרת ולא פחות חשוב לבקר במכון הפדיקור לטיפול שוטף של טיפוח כף הרגל אחת לחודש כדי לשמור על בריאות הרגלים ולמנוע יבלות או נגעים העשויים להתפתח לזיהומים מסוגים שונים.

כסיף ממליצה על בדיקה עצמית יומיומית של כף הרגל, שבמהלכה יש לשים לב לתופעות הבאות: 

  • סדקים וחריצים בעור, יבלות או עור קשה. 
  • שינוי בצבע העור, אדמומית בעור.
  • ציפורניים מתנדנדות.
  • פצעים או כיבים. 

כסיף מוסיפה כי בחולי סוכרת יש נטייה לפתח קאלוס (עור יבש ועבה וכן יבלות) וסדקים אשר דרכם יכולים לחדור מיקרואורגניזמים וליצור זיהומים. הסרת הקאלוס לדבריה, עשויה להחמיר את מצב העור משום שהוא משמש "פגוש" טבעי של הגוף מפני שחיקה ולחץ ומעצם הסרתו העור נותר ללא הגנה. מניעת היווצרות הקאלוס תהיה ההגנה הטובה ביותר לרגל. בנוסף חשוב לנעול נעלים נוחות ומרווחות אשר אינן לוחצות את האצבעות. במקרים שנוצר קאלוס בשל עיוות של מבנה האצבע, כמו במקרה של אצבעות פטיש חשוב לרפד את האזור עם בד רך (לא עם מדבקה!). עוד הדגישה כסיף כי על חולי הסוכרת להקפיד כי אותם חומרים להסרת הקאלוס אינם יכילו חומצות העשויות לגרות את העור ולגרום לקאלוס להיסדק וליצור זיהום.

"צמחי מרפא מהטבע עשירים ברכיבים ובחומרים פעילים, וביכולתם לסייע לסוכרתיים בכל שלב של המחלה, הן במניעה והן בטיפול". מציינת שמחה דגן עזריאל ND נטורופתית מורז צמחי מרפא.

צמחי מרפא הן בשימוש חיצוני והן בשימוש פנימי, מוכרים לקהל הרחב בצורות שונות: חליטות, מרתחים, השריות, צמח יבש, צמח טרי. התנאי הראשון לקבלת תכשירים יעילים הוא איכות טובה של חומר הגלם (הצמח עצמו), ואופן המיצוי. צמחים במשחות, קרמים, הינם בעלי ההשפעה הטובה ביותר לטיפול ולמניעה.

צמח הפוליגונום, מרכזי מאוד ברפואת צמחים מודרנית, לטיפולי עור ולטיפולים במשק השומנים. הפוליגונום צמח ארכובית הציפורים, ידוע מזה שנים ברפואה עממית וכעת גם מבוסס מחקרית ומדעית  כבעל תכונות מדיציניות ייחודיות. אנליזה של מרכיבי הצמח הראתה נוכחות גבוהה של חומרים פעילים בעלי פעילות: אנטיספטית, אנטי דלקתית, אנטי פטרייתית, נוגדת חמצון, עוצרת דימום, מחישה ריפוי נזקי עור כמו: כוויות, דלקות, פצעים מוגלתיים פתוחים.

לסיכום, נלי בר, מדריכת  תחום הפדיקור בחברת קארט מספקת טיפים לשמירה על כפות רגליים סוכרתיות בריאות:

  1. חשוב לדאוג לאיזון הסוכרת ולמעקב קבוע.
  2. כאמור, מומלץ להתבונן בכפות הרגליים מדי יום.
  3. יש לרחוץ את כפות הרגליים בכל יום ולייבש אותן בקפדנות ובזהירות. רצוי לשטוף את כפות הרגליים במים פושרים בלבד ולהשתמש במידת הצורך בקרמים למניעת יובש (מומלץ מאושרים ע"י האגודה לסוכרת).
  4. רצוי לגרוב גרביים יבשים ונקיים שעשויים מצמר או כותנה ולא מחומרים סינתטיים. כמו כן מומלץ לבדוק את פנים הנעל מדי יום ולחפש עצמים זרים ואזורים מחוספסים.
  5. יש להימנע מהליכה ברגליים יחפות, מנעילת נעליים ללא גרביים, מנעילת סנדלי אצבע ומגזירת עור קשה. כמו כן חשוב מאוד לחולי סוכרת לנעול נעליים נוחות.
  6. חשוב להיבדק אצל איש מקצוע מוסמך באופן קבוע ולהקפיד על שגרת טיפול שתמקד בשימור העור. במהלך הטיפול המקצועי יש להקפיד שהרגלים יישטפו במים פושרים וסבון חיטוי, והציפורניים יגזרו לאורך אחיד ובצורה ישרה כדי למנוע ציפורן חודרנית.
  7. ציפורניים הנגועות בפטרת ישויפו למראה אחיד בעזרת מכונת שיוף או פצירה. העור סביב הציפורניים ירוכך על ידי חומר מיוחד לטיפול בקוטיקולות ויוסר עם דוחף עור בלבד. 
  8. חובה לטפל בעור היבש (הקאלוס) באמצעות ג’ל  או נוזל מיוחד המטפיח  מרכך את העור ויאפשר הסרתו בקלות בעזרת סקלפל או משייף ידני או חשמלי.


עמוד זה נצפה: 533 פעמים

כתבות

אני מאשר/ת קבלת דיוור