חיפוש באינדקס עסקים

קוסמטיקה ירוקה

פורסם מאת: barosh בתאריך: 9 דצמבר 2009

תדמית ירוקה לקוסמטיקה ירוקה

העולם כולו כבר מבין את חשיבות השמירה על איכות הסביבה והבריאות: יותר ויותר בני אדם אוכלים מזון אורגני, מכוניותיהם פועלות על בסיס אנרגיה סולרית לא מזהמת, הם ישנים על מצע כותנה אורגנית ולובשים בגדיםקוסמטיקה ירוקה מכותנה אורגנית, סיבי תירס אפילו במבוק. לפיכך, הצעד הבא בתחום נראה טבעי ביותר: מוצרי קוסמטיקה וטיפוח על טהרת הייצור הידידותי לסביבה.
כשאתם בוחרים מוצר ממדפי הטיפוח, הטואלטיקה או  ההיגיינה האישית, מהם השיקולים המכריעים מבחינתכם? אם עד לפני עשור רשימת השאלות הייתה מצומצמת למדי, כמו מה מידת יעילותו של המוצר, עד כמה הוא נוח לשימוש, האם הריח שלו נעים, האם יש לו "גב" של חברה אמינה והאם המחיר הנדרש אטרקטיבי, הרי שכיום מעורבות בתהליך הצרכני עוד סדרה של שאלות ירוקות: עד כמה המוצר טבעי, האם הוא ידידותי לסביבה, האם הוא נוסה על בעלי חיים, האם ייצורו היה כרוך בפגיעה בסביבה או בניצול בני אדם.
נכון, שאלות אלה תופסות עדיין מקום משני, אולם הטרנד הירוק בצריכת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה הולך ותופס תאוצה, ולהערכת מומחים הוא עוד ידביק בממדיו את הטרנד הירוק בצריכת מזון. הביקוש למוצרים ירוקים בנישה זו עולה בהתמדה, בשיעור של כ-10-15 אחוזים בשנה, וכיום כל חברת טואלטיקה וטיפוח שמכבדת את עצמה מנסה לשוות למוצריה תדמית ירוקה.

אז מהו בעצם מוצר טיפוח, קוסמטיקה או היגיינה ירוק?
"ישנה סדרה ארוכה של טענות שבגינן מוצר בנישה זו מתויג כירוק", אומר נדב הררי, מנכ"לסטייל ארומתרפיה חברת GTV המייצרת ומשווקת את מותג הטואלטיקה סטייל ארומתרפיה. "חלק מהשאלות מתייחסות למידת הבריאות של המוצר ולכן מתמקדות ברכיבים שבו. רכיבים טבעיים או רכיבים אורגניים נתפסים כבריאים יותר. יתר השאלות נושאות אופי אתי: עד כמה המוצר ידידותי לסביבה בכל מחזור החיים שלו. למשל, האם נכרתו לצורך ייצורו עצים מיערות הגשם? האם תהליך הפיתוח היה כרוך בניסויים בבעלי חיים? האם הוא שונע ממרחקים ולכן בזבז הרבה דלק ותרם לזיהום האוויר? האם כוח האדם שגויס לייצור ולשיווק של המוצר בכל תחנה בחייו זכה לתגמול הולם?". עוד הוסיף הררי וציין כי לאחרונה השיקה חברתו, סדרה ירוקה. "כל מוצרי הסדרה החדשה עשויים מחומרים ידידותיים לגוף האדם, הסדרה נטולת רכיבים שמזיקים וחשודים כמחוללי מחלות (S.L.S. / S.LE.S ומקציפים וכן פרבנים ומשמרים, שאינם ידידותיים לעור האדם) והיא מועשרת ברכיבים שמקורם מן הטבע וכאלה שהופקו מסביבה ביולוגית מבוקרת. מוצרי הסדרה ידידותיים לסביבה – משתלבים אקולוגית בכדור הארץ ואינם מזיקים לחי, לצומח ולסביבה. המוצרים כמובן לא נוסו על בעלי חיים, ואריזות המוצרים עשויות מחומרים ממוחזרים שניתנים למחזור ומתפרקים ומתכלים בטבע".

ידידותיות לבריאות
בישראל אין חוק המגדיר מהו מוצר טבעי או אורגני בתחום הקוסמטיקה והטואלטיקה ולכן יצרנים יכוליםמורז צמחי מרפא להשתמש בהגדרות אלה על פי ראות עיניהם. יתרה מזאת, גם מוצרים הנושאים תווית שמעידה כי הם אורגניים או טבעיים עלולים להכיל כמות משמעותית של רכיבים שהצרכן האורגני הטיפוסי אינו מעוניין כלל בהימצאותם.
אז איך מזהים מוצר טיפוח טבעי או אורגני?
"אם לצרכן יש הרגשה שהוא זקוק להשכלה בכימיה כדי לקרוא את רשימת הרכיבים שעל התווית, והיא משופעת בשמות שאינם קשורים לעולם הצומח, כל הסיכויים שהמוצר אינו טבעי או אורגני", אומר שי פרידמן, מנכ"ל חברת "אקוגרין דרך ירוקה", המשווקת בישראל את סבוני "ד"ר’ ברונר". "סביר להניח שמדובר ברכיבים סינתטיים, נגזרים של נפט, ששום צרכן בעל מודעות בריאותית לא היה רוצה שיבואו במגע עם גופו. במוצר טבעי רשימת הרכיבים היא לרוב תמציתית, ללא קידומות של  מספרים ואותיות,דר האושקה ומכילה בעיקר שמות שנשמעים יותר כמו האוכל שלנו".

ידידותיות לבעלי חיים
בעולם הולכת ומתרחבת החקיקה נגד ניסויים בבעלי חיים שלא לצורכי הצלת חיים. לצרכנים לא קל לדעת אם המוצר שהם מבקשים לקנות התבסס על התעללות בבעלי חיים. קל לזהות מעילי פרווה ומוצרי עור ולהימנע מרכישתם, אך כיצד נדע אם קרם הלחות הנתון באריזת פלסטיק נאה ותמימה הסב סבל לקופים במעבדה? התשובה פשוטה: יש כמובן להעדיף מוצרים (ולא יצרנים!) שעל אריזתם נכתב בפירוש כי בתהליך פיתוחם לא התבצעו ניסויים בבעלי חיים. אמירה זו איננה ערובה לאמיתות העובדות, אך קיומה מעיד על מודעות של היצרנים ללחץ הלקוחות, ולפיכך על סיכוי גדול יותר להדברת התופעה. על מוצרי קוסמטיקה מיובאים קיימת מערכת סימון בעניין. הסימול המודפס מופיע בדמות ארנבון, ונקבע כסימון בינלאומי למוצרים אשר לא נוסו על בעלי חיים. יש לציין כי ישראל לא הצטרפה עדיין לחקיקה מחייבת בתחום ויצרנים מקומיים עשויים למצוא לנכון להדפיס ארנבונים בכל מיני צורות על מוצרי הקוסמטיקה שלהם.
מבין האספקטים האתיים של הצריכה הירוקה בטואלטיקה ובטיפוח, האיסור על ניסויים בבעלי חיים הואסבוני דר’ ברונר אולי הידוע ביותר. עד לפני יותר משני עשורים טענו השחקניות המרכזיות בשוק כי לא ניתן לייצר מוצרי קוסמטיקה ללא ניסויים בבעלי חיים.
"בעקבות לחץ ציבורי שהחל באירופה, השקיעו היצרניות משאבים בפיתוח חלופות ותוך זמן קצר ויתרו רבות מהן על הניסויים", אומר עופר מור, מנכ"ל חברת "מורז צמחי מרפא", יצרנית מוצרים טבעיים פרא-רפואיים וקוסמטיים ייחודיים לעור. "החל מינואר שנה זו נאסר במדינות האיחוד האירופי כליל שיווק של מוצרי קוסמטיקה וטואלט שנוצרו בעקבות ניסויים בבעלי חיים".
וכיצד אנחנו בישראל, שעדיין מפגרת אחרי האיחוד האירופי, נדע אם קרם הלחות הנתון באריזת פלסטיק נאה ותמימה הסב סבל לקופים במעבדה? "התשובה פשוטה", אומר מור. "על האריזה צריך להיות מצוין במפורש כי בתהליך הפיתוח לא התבצעו ניסויים בבעלי חיים. לגבי קוסמטיקה מיובאת, הזיהוי פשוט יותר: על האריזה מופיע סמל בדמות ארנבון, שנקבע כסימון קוסמטיקה ירוקהבינלאומי למוצרים שלא נוסו על בעלי חיים".

ידידותיות לסביבה
מבין שלל הדגלים הירוקים, הידידותיות לסביבה היא הדגל האופנתי ביותר בשוק מוצרי הצריכה בכלל ומוצרי הטיפוח והטואלט בפרט. דוגמה ומופת להתנהלות אורגנית אקולוגית מושלמת יכולה לשמש חברת הקוסמטיקה של ד"ר רודולף האושקה – הרופא הגרמני שהפך להומיאופת. כל הצמחים שמהם מופקים חומרי הגלם גדלים בגנים הביודינמיים של החברה, בעיירה הגרמנית הציורית אקוולדן. בגנים אלה מתקיימת מערכת חקלאות אקולוגית, המבוססת על איזון דינמי בין האנשים, בעלי החיים, הצמחים, המיקרואורגניזמים, האדמה, המים והאוויר, תוך שימוש בשיטות גידול מסורתיות טבעיות והימנעות מפיזור רעלים ודישון כימי המרעילים את הסביבה.
על פי נתוני ארגונים עולמיים להגנת הסביבה וחברות מסחריות-אקולוגיות, שוויי המחזור הכספי העולמי בייצור אריזות קרטון וניילון הנזרקים בתום שימוש חד-פעמי מגיע לכ-5 מיליארד דולר. הפסולת המושלכת בידי חברות ומוסדות ציבור גדולים ברחבי העולם, בעיקר בארצות מערב אירופה וארצות-הברית, גורמת לנזקים בלתי הפיכים לסביבה.
לדברי רויטל הררי המדריכה הראשית בחברת סטייל ארומתרפיה: "חברה ירוקה דואגת לכך שמוצריה לא יזהמו את הסביבה גם בתחנה האחרונה לחייהם ולכן מקפידה על שימוש באריזות ניתנות למחזור". בסטייל ארומתרפיה מתגאים בשימוש באריזות פלסטיק מתכלה המוכר בשם "פט ניתן למחזור". לדברי הררי יתרונו הגדול של הפלסטיק המתכלה הוא ביכולתו לשמור על תכונות זהות לפלסטיק רגיל אך פגיעתו קוסמטיקה ירוקהבסביבה היא כאמור מצומצמת מאוד, וזאת הסיבה כי מארזי ואריזות המוצרים שלנו עשויים מחומרים ממוחזרים שניתנים למחזור ומתפרקים ומתכלים בטבע.

ידידותיות לעובדים
בכלל, אם הייתה מתקיימת תחרות לבחירת חברת הקוסמטיקה הירוקה ביותר אין ספק ש"ד"ר ברונר" הייתה מצטרפת כמועמדת ראויה בגלל הצטיינותה בכל הפרמטרים הירוקים.
כל התנהלותה של החברה מבוססת על אג’נדה אתית חלוצית, ALL ONE OR NON. לפי תפיסה זו כל האנשים העובדים בחברה ומעורבים בפעילותה מחויבים לדאוג איש לרעהו וכולם ביחד לכדור הארץ. לפיכך, כל עובדי החברה נהנים משכר ומתנאים סוציאליים נדיבים, מסביבה תומכת וממסגרת תעסוקתית המתחשבת בצורכיהם האישיים. השכר הגבוה ביותר בחברה מוגבל למקסימום פי חמישה מהנמוך ביותר וחלק מהותי מרווחי החברה מוקצה לתמיכה בצדקה ובפעילות למען הציבור והקהילה.
גם החקלאים והעובדים ברחבי העולם שמייצרים את חומרי הגלם המשמשים לייצור הסבונים של "ד"ר ברונר" נהנים מתנאים משופרים. הם זוכים למחירים ולתנאי העסקה הוגנים על פי התקן האתי העולמי של סחר הוגן והקהילה המקיפה אותם נהנית ממימון של פרויקטים שונים. במסגרת מחויבותה לסחר הוגן הקימה "ד"ר ברונר" במקומות שונים בעולם קואופרטיבים שמאגדים חקלאים ויצרנים קטנים ומסייעת בתהליך שהם עוברים לחקלאות אורגנית.
בג’נין, למשל, הוקם קואופרטיב כזה המאגד מספר רב של מגדלי זיתים, שלא יכלו לשווק את מרכולתם באופן עצמאי. הקואופרטיב מספק לחברה, תמורת מחיר גבוה, שמן זית אורגני כתית מעולה, המהווה את אחד משמני היסוד לסבונים.



עמוד זה נצפה: 777 פעמים

כתבות

אני מאשר/ת קבלת דיוור